Vi elsker ferie

For mange danskere er fem ugers ferie i dag en selvfølge, men meget har ændret sig siden 1891, hvor man første gang officielt begyndte at adskille arbejde og fritid. I disse dage rejser danskerne til Spanien, tager i sommerhus eller på camping. Der er mange måder at tilbringe sommeren på, men fælles for de fleste er, at sommer er lig med ferie.

For mindre end 100 år siden var ferie dog slet ikke en selvfølge, for begrebet eksisterede knap nok.

– Fra fænomenet ferie så småt begyndte at opstå i den brede befolkning i 1920?erne til i dag, kan man overordnet sige, at ferien har udviklet sig fra at være fælleskabsorienteret til at være mere individualiseret.

1938 – Danmark får sin første ferielov

Allerede i 1936 havde to ud af tre arbejdere ret til en uges ferie med løn gennem deres overenskomster, og den faglige kamp for ferie var med til at bane vejen for den lovsikrede ferie. Til stor utilfredshed blandt de borgerlige partier fik daværende statsminister, den socialdemokratiske Thorvald Stauning, i 1938 indført den første ferielov, der gav arbejdere ret til to ugers ferie med løn:

– Det var en stor sejr dengang, og Danmark havde på det tidspunkt en af de bedste ferielove sammenlignet med vores nabolande.